Door de lage olieprijs is de koers van het aandeel Shell naar het laagste niveau in vijf jaar tijd gedaald. Via een omweg is het aandeel nog goedkoper te koop. Daarbij is het cruciaal dat de geplande overname van het Britse BG Groep doorgang vindt.
Shell betaalt de 70 miljard dollar die met de eerder dit jaar aangekondigde overname van BG Groep gemoeid is deels in aandelen en deels in contanten.
Op de beurs komt dat bod niet helemaal tot uitdrukking in de koersen van Shell en BG Groep.
Een eenvoudige rekenexercitie maakt dat duidelijk.
Voor elk aandeel BG Group ontvangen beleggers 383 pence in contanten en 0,4454 aandeel Shell. Het gaat daarbij om de B-aandelen, die voornamelijk verhandeld worden in Londen. Die aandelen zijn juridisch en economisch gelijk aan de vooral in Amsterdam verhandelde aandelen Royal Dutch Shell A.
Op basis van de huidige koers (slotkoers woensdag) van de aandelen Royal Dutch Shell B in Londen (1649 pence) wordt het aandeel BG Groep in het bod van Shell gewaardeerd op 1117 pence (383 contant+0,4454*1649 pence). Dat is een stuk hoger dan de slotkoers van BG Groep woensdag van 996 pence.
Hoe het verschil tussen de werkelijke beurskoers van BG en de waarde van het bod verandert door de tijd. Bron: Bloomberg |
In een perfecte marktsituatie zonder verdere onzekerheden zou de koers van BG nu gelijk moeten zijn aan het bod van Shell. Anders gezegd: een belegger die nu 1 aandeel BG Groep koopt, krijgt een (virtueel) aandeel Shell B voor 1376 pence terwijl het aandeel op de beurs dus 1649 pence kost. Ook op de beurs in Amsterdam is het mogelijk deze B-variant te kopen, zij het dat de handelsvolumes hier veel lager zijn.
Dat maakt dat via de BG-route indirect aandelen Shell te koop zijn tegen de laagste koers in 6 jaar tijd, zo becijferde persbureau Bloomberg recent.
Twijfel
De abnormale situatie is waarschijnlijk ingegeven door enige twijfel onder beleggers over het doorgaan van de overname van BG Groep door Shell. De lage olieprijs zou voor onzekerheid zorgen over het slagen van de transactie.
Analisten twijfelen niet over de slagingskans. Fondshuis Carmigac Gestion geeft zelfs aan dat het ‘’extreem beschamend zou zijn voor Shell als het nu zou afhaken’’.
Ook Shell-CEO Ben van Beurden heeft het volste vertrouwen in de succesvolle afronding van de overname van BG Group begin volgend jaar. Volgens Van Beurden zal de overname Shell winstgevender maken en zorgen dat het bedrijf beter de lagere olieprijzen kan pareren.
Een andere onzekerheid betreft de timing van het finaliseren van de deal. Wie nu virtueel Shell koopt via BG mist de driemaandelijkse dividendbetalingen die bij het ‘echte’ aandeel Shell wel uitbetaald wordt. Mocht er vertraging optreden dan zullen BG-aandeelhouders dus later mee gaan draaien in de dividendbetalingen Shell.